Historia

Ursprunget till Bella Vista var ett av Mölles största och lyxigaste hotell: Hotell Elfverson.

Erik Magnusson har skrivit om Bella Vistas historia i boken "Här ha vi det ljufveligt" och på sin Mölleblogg - här är ett utdrag och bearbetning av hans texter:

Johan Elfverson var 30 år och hade hotellivet i blodet. Pappa Gustaf hade styrt Kullagården med järnhand. Mamman Henriette drev som änka värdshuset vidare – tills en storbrand lade gården i ruiner. Änkefru Elfverson hjälpte sin son att öppna servering vid Lycke mosse – med milsvid utsikt över Mölle, havet och Danmark. År 1902 omvandlade han med hjälp av arkitekt Ove Andersson i Helsingborg huset till elegant hotellfastighet. Hotell Elfverson öppnades den 1 juli 1902 med nio resanderum och en underbart vacker veranda. 

Johan Elfverson ville locka nya gäster till byn. Hotellet skulle utvidgas, men det fanns en hake: Johan Elfverson ägde inte hotellmarken. Han arrenderade av baron Nils Gyllenstierna på Krapperup. Inför 1912 års sommarsäsong hotade Nils Gyllenstierna med chockhöjda arrendeavgifter för alla Mölles hotellägare. Johan Elfverson drog igång en välregisserad lobbykampanj. Till sist backade baronen. Johan Elfverson fick visserligen sitt årsarrende höjt, men nu för en större areal med byggrätt. Hösten 1912 påbörjades en rejäl tillbyggnad – ett tornprytt annex som skulle bli både större och pampigare än den ursprungliga hotellfastigheten.

Det började bra. Anstormningen av tyskar nådde en ny kulmen under 1914. När första världskriget bröt ut försvann tyskarna. Först i början av 1920-talet nådde turismen åter upp till förkrigshöjderna. Elfverson satsade på eleganta baler. I slutet av 1930-talet kom flera kända artister till Hotell Elfverson. Trots att andra världskriget förlamade turistlivet fortsatte Hotell Elfverson att hålla öppet.

Efter kriget blev hotellet flyktingförläggning. Därefter såldes fastigheten vidare till reseföretaget Reso. Resos ägande slutade dock i katastrof: natten till den 13 augusti 1953 slog lågorna ut från hotelltaket. I en nattlig storbrand brann ursprungsbyggnaden ner till grunden. Storbranden blev början till slutet för Hotell Elfverson. Annexet köptes 1954 av Lalla Olinsson, Mölles okrönta hotelldrottning. Hon byggde till kök och matsalar, installerade centralvärme och gav alla rum rinnande vatten.

Men fru Olinssons engagemang var bara tillfälligt. På våren 1956 var hotellsagan all. Fastigheten såldes till Ersta diakonianstalt och blev vilohemmet Erstahus. Nu var det slut på dansmusik och societetsliv. Hos Erstasystrarna var det kvällsandakter, smörgåsbord och dignande kakfat som gällde. I början av 1969 blev Nils Nykvist och Bertil Lindström nya ägare. De drev Kvarngårdens sjukhem i Höör och öppnade filial i Mölle: konvalescenthemmet Bokelid.

I slutet av 1980-talet restaurerades det forna hotellannexet av arkitekt Göran Knabe och byggmästare Kaj Andersson samtidigt som två nya radhuslängor byggdes. Anläggningen stod klar 1991. De totalt 44 lägenheterna var först hyresrätter, men när projektet gick i konkurs 1994 ombildades hela anläggningen till en bostadsrättsförening.

Det nya namnet på huset - Bella Vista - komer från en passus av författaren Anders Österling: ”Mölle domineras nu av sina verandaklädda hotell, bland vilka de högst belägna kan ha rätt att skryta med en bella vista, som erinrar om Amalfi...